2017-12-12

Lipotensid

MIPA-Laureth Sulfate, Laureth-4, Cocoamide DEA

Användning
Lipotensid används för att göra oljor vattenlösliga och även vid en lägre dosering så kan tensiden få det att skumma friskt om produkten. Med Lipotensid kan man göra badoljor som blandar sig med vattnet och löddrande duscholjor för att rengöra kroppen med istället för vanlig duschtvål. Produkten blir helt klar till skillnad från när man gör duscholja med sockertensid, som mer liknar misslyckad majonnäs än olja.

Denna tensid går under andra handelsnamn på marknaden (Texapon ww100) och det finns liknande tensidblandningar (Lumorol) med små skillnader som fungerar likadant.

Med Lipotensid gör man produkter som man tvättar kroppen med och inte några produkter för ansiktet. Tensiderna i Lipotensid är för starka för ansiktet. Det kan tyckas lockande att göra rengöringsolja för ansiktet med denna tensid, men det är ingen bra idé.

Då tensiden innehåller SLeS så är det klokt att skölja av huden ordentligt när man är klar med intvålningen. SLeS som ingår i tensidblandningen är visserligen mildare än SLS, men den kan fortfarande irritera huden om det ligger kvar. För att komma runt problemen ska man från när man först tror att man har fått bort all tensid från kroppen skölja ytterligare en stund.

Dosering
Jag har sett dosering på 65 % för Lipotensid. Det är rätt så mycket. Känns inte speciellt ekonomiskt att använda så mycket tensid för att göra en duscholja. Det är inte speciellt långt ifrån som om att man skulle köra helt rent med tensid i produkten. Med så mycket Lipotensid blir produkten både aggressivare mot huden samtidigt får man problem med att produkten verkligen stinker av tensiden. En doft som kan vara svår att maskera med en normal mängd eterisk olja eller doftolja.

Jag har använt 30 % Lipotensid med bra resultat och det har skummat lika bra om den som duscholjan med 65 %. Doften från den eteriska oljan har även haft det lättare att framträda med den lägre dosen Lipotensid.

pH
Jag har mätt pH på duscholjorna som jag har gjort med Lipotensid. Då har jag gjort så att jag har tagit 10 % duscholja och 90 % dest. vatten, sedan har jag mätt med pH-stickor. Anledningen för att jag ville göra detta var för att se hur pH:t blir på huden när man använder produkten, när produkten blandas med vatten. Olja har i sig inget pH värde, men tensider har ett och påverkar vår hud.

Resultatet av det som jag fick fram var att det blev en relativt neutral reaktion. Låg mellan 7 och 8. Den duscholjan med 30 % Lipotensid hade mellan 7 och 7.5 medan den duscholjan med 65 % Lipotensid hade ett pH mellan 7.5 och 8.

Detta pH intervall är inte helt optimalt, men samtidigt inte helt hemskt för huden. För personer som har förälskat sig i aleppotvålar eller kallrörda tvålar (för att de skummar till skillnad från konventionella ekologiska duschtvålar som inte gör det), så ska man veta att dessa tvålar har ett pH på 9 eller mer och påverkar hudens syramantel mer än duscholjor med lipotensid gör.

Källor
Crearomes informationshäfte om "Råvaror till hudvårdsprodukter" rev okt 2001
Egen erfarenhet