2017-09-22

Apelsin- och kaneltvål



Nu när hösten är här är det trevligt med en tvål som bidrar till den härliga känslan av höst. Apelsinoljan i receptet bidrar med lite friskhet till kaneldoften. Så det inte bara är kanel och inget annat.

I detta recept används det mald kanel. Samma kvalitet som används när man bakar kanelbullar. Anledningen till att jag har valt kryddan istället för den eteriska oljan är för att kaneloljan är starkt irriterande på huden. Den kan vara lite svår att dosera och inte alla känner för att införskaffa i en eterisk olja som har en väldigt begränsat användningsområde. Den går inte att använda i lika många produkter som exempelvis apelsinoljan. Och just därför så använder jag mald kanel istället.

Jag använder gärna denna tvål som en kökstvål, men man kan ha den inne på toan också.

Kanelen kan dock missfärga underlaget så ställ inte tvålen på något känsligt som lätt tar åt sig färg.

Man kan om man vill lägga i bitar av hel kanel och/eller torkade apelsin skivor för dekorativt syfte. Men var bara beredd på att dessa kommer att svälla när man använder tvålen, samt kan göra att det rivs lite för mycket. Det blir rätt så bra exfoliering av den malda kanelen. Men vill man så kan man och alla får göra sina egna erfarenheter. Ett tips är annars att binda fast dekorationen med snöre på tvålen, då ser det iallafall trevligt ut tills man tänker använda tvålen.

Honung är tillsatt för extra mildhet.

Sockertensiden är med för extra bubblor.

Den kosmetiska stärkelsen är med för att fördela den malda kanelen jämnt i tvålen. Har man inte den hemma så kan man fortfarande göra tvålen. Dock så får man vara beredd på att kanelen kommer att flyta upp till ytan av tvålen istället för att sprida sig jämnt i den.


Apelsin- och kaneltvål
100 g transparent glycerintvålmassa
10 g sockertensid med betain
5 g flytande honung
5 g kosmetisk stärkelse
3 g malen kanel
1 g apelsinolja

Gör så här
Väg upp allt.

Väg upp den eteriska oljan i en liten glasbägare.

Ställ formen på en oöm bricka.

Smält tvålen i mikron eller i ett vattenbad.

När allt är smält tillsätt den kosmetiska stärkelsen till den smälta tvålen. Rör om ordentligt med en liten ballongvisp.

Ha sedan ner kanelen, rör om igen med ballongvispen. Ha sedan i honungen och sockertensiden.

När det har svalnat lite utan att det är skinn på tvålen så ska den eteriska oljan i, rör om ordentligt så det blandar sig ordentligt.

Häll upp i den tilltänkta formen och spraya med isopropylalkohol för att få bort bubblor. Eftersom vi har vispat så pass mycket för att göra denna tvål så kan man behöva spraya några omgångar.

Om ni ska ha i bitar av kanel/torkade apelsin skal så ska de ner nu. Akta fingrarna så ni inte bränner er på den varma tvålmassan.

Låt tvålen stelna i några timmar. Sedan är den klar och redo för att användas så fort den har kommit ut ur formen.

Använd inte tvålen i ansiktet. Man ska aldrig använda löddrande produkter i ansiktet.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg