2017-11-21

Hand Wash

Nu har jag upptäckt hur man kan göra flytande tvål med sockertensid utan otrevligheter. Med otrevligheter menar jag när tvålen pluggar igen mynningen på tvålpumpen och när man sedan tar av tvålen så flyger pluggen ut och tvål kommer ut i en oförutsägbar riktning och väldigt hög hastighet. Och gärna i en riktning mot kläderna. Detta scenario kan hända när man har förtjockat med exempelvis xantangum och/eller cellulosa.

Hemligheten heter Crothix. Crothix fungerar som ett förtjockningsmedel där andra metoder går bet. Gäller främst när man använder sockertensid och andra tensider som inte kan förtjockas med salt. Man tillsätter Crothixet sist i kreationen när allt annat är blandat och pH värdet är kollat.

För att Crothix ska fungera optimalt så måste pH ligga mellan 5 och 9. För att det ska bli hudvänligt så är det bäst att inte gå upp över 7. Då blir produkten basisk och det förstör vår huds syramantel. Bäst är att pH ligger mellan 5 och 6.

Crothix innehåller även fettsyror som bidrar till att huden blir återfettad. På så sätt slipper man tillsätta andra oljor till tvålen som kan påverka skummet negativt samt tvålens genomskinlighet. Man kan göra andra typer av flytande tvålar med crothix. Schampo eller duschtvål funkar lika bra.

För att lyckas med detta recept så måste man ha tillgång till antingen pålitliga pH-stickor eller en kalibrerad digital pH-meter. I övrigt så är det väldigt enkelt att göra produkten.

Sockertensiden som jag har valt innehåller betain. Väljer man att använda den utan betain så måste den värmas (max 40ºC) för att grynigheten ska försvinna och man kan behöva korrigera pH med antingen citronsyra eller mjölksyra så det hamnar på rätt nivå.

Polysorbate 20 är med för att jag vill vara säker på att doften är jämt fördelad i produkten.

Glycerolet är med som fuktbindare och effekten är kvar även när man har sköljt bort produkten från händerna vilket vi vill.

Hand Wash
Fas 1
32.5 g vatten
60 g sockertensid med betain
0.5 g paraben
3 g glycerol
några droppar valfri tvålfärg

Fas 2
1 g doft (doftolja/eterisk olja)
2 g polysorbate 20

Fas 3
1 g Crothix (kan behövas mer)

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda fas 1 i en egen bägare.

Blanda sedan fas 2 i en egen bägare. Rör sedan ihop fas 1 och fas 2.

Mät nu pH på blandningen. För att crothixet ska fungera så ska pH ligga mellan 5 och 9. Bäst är att satsa på ett pH-värde mellan 5 och 6 för hudens skull.

Är det för lågt så måste det korrigeras med tillsats av något basiskt och då fungerar bikarbonat bäst. Ta ca 0.5 g bikarbonat i taget. Rör om och se till att bikarbonatet löser sig. Vänta en stund och mät pH igen. Vänta gärna 10-15 minuter för att det ska ha stabiliserat sig innan ni mäter pH:t.

Är pH:t istället för högt så tillsätter man lite citronsyra. Ta mellan 0.1 till 0.5 g citronsyra åt gången.

När pH är rätt så tillsätter man crothix som är fas 3. Rör om ordentligt. Är det inte tillräckligt med 1 g crothix för en batch på 100 g så är det bara att man tillsätter med 0.5-1 g i taget tills önskad konsistens är uppnådd.

Häll sedan över i en ren pumpflaska. Tvålen är redo att användas.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg

2017-11-17

Gästtvålar


Jag har hittat en doftolja som påminner väldigt mycket om Dove's doftsättning. Jag bestämde mig för att göra gästtvålar med denna doftsättning. Jag använde 900 g tvålmassa för att kunna fylla hela formen med gästtvålar.

För att göra tvålen extra återfuktande så har jag tillsatt både sheasmörsolja och glycerol.


Blommiga gästtvålar
100 g vit tvålmassa
5 g sheasmörsolja
5 g sockertensid med betain
5 g glycerol
1 g doftolja Cotton fresh

Gör så här
Väg upp allt.

Ställ den tilltänkta formen/formarna på en oöm bricka.

Smält tvålmassan i mikron, använd en lagom stor glasbägare för ändamålet.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg

2017-11-14

Blå kamomill

Matricaria recutita

Innehåll
Chamazulen, farnesen, bisabolol, bisabololoxid, en-yndicykloeter, mm.

Användning
Färgen på oljan är mörkblå med en varm örtig doft. Ger därmed blå färg till produkten. Men blå kamomill används främst för sin lugnande och antibakteriella effekt på huden. Kan vara ett alternativ om man inte får tag på blå renfana (Blue tansy). Dock så luktar dessa två eteriska oljor helt olika.

Blå kamomill används på alla typer av inflammationer. Såsom artrit, inflammerade leder, muskelvärk, reumatism.

Är bra vid acne, allergier, bränn- och skärsår, dermatitis, öronvärk, eksem, insektsbett, utslag. Är även bra vid magproblem, såsom magknip om den kombineras med lätt massage över magområdet. Kom ihåg att följa tarmarnas rörelse om magen ska masseras.

I aromaterapisyfte så har den en lugnande inverkan, kan underlätta vid huvudvärk, migrän, sömnbesvär och annat som kan relateras till just stress.

Doftmässigt så passar oljan bra med citrus i allmänhet (men kanske inte just lime) och andra eteriska oljor som doftar sött (ros, jasmin, neroli, fransk lavendel, benzoin, muskatellsalvia, bra rosengeranium).

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran.

Källor
Shenet, Blå kamomill, 2017-10-07
The Encyclopedia of Essential Oils - Julia Lawless

2017-11-07

Green Tea and Clay Mask


Här är en ansiktsmask som lämpar sig för fet/kombinations hy som är lite oren för tillfället, men som inte reagerar på att man använder olja i ansiktet. Man kan även punktbehandla vissa delar av ansiktet med masken. Om man exempelvis är oren i T-zonen, etc. Man kan även använda masken som en lättare morgonrengöring om man känner sig extra flottig i ansiktet när man vaknar på morgonen.

Observera dock att man inte ska låta masken torka torr i ansiktet. Gör man det så kommer masken dra fukt ur huden och du kommer att få en törstig hy. Är det så att ni märker att masken håller på och torkar för er fast ni ska ha den kvar längre i ansiktet så spraya ansiktet bara med en fuktspray så aktiveras masken igen.

Tefröolja har jag valt för att den skulle matcha temat, dvs te. Har man inte den hemma kan man ta riskliolja, mandelolja eller squalane istället.

E-vitaminet är med för dessa antioxidativa verkan och för att den ska förhindra härskning av oljorna.

Tea tree är med för dess antibakteriella effekt på huden. Sedan så tycker jag att den luktar gott och det gör att jag gärna använder den i olika produkter.

Den gröna leran som används är anpassad till fet och oren hy.

Glycerolet är med för dess fuktbevarande verkan på både hud och produkt.

Grönt te är med för dess antioxidanter. Observera att ni inte kan substituera extraktet med pulver på grönt te som japanerna använder i sina teceremonier. För hudvårdsprodukter måste man anstränga sig och köpa speciella extrakt som är tilltänkta till just hudvårdsprodukter. Använder ni ett vanligt starkt grönt te istället för vatten i receptet så ska man ha klart för sig att antioxidanterna kommer att vara förstörda innan ni har hunnit få produkten på huden. Antioxidanterna är känsliga för upphettning, och det är precis det man gör när man gör en kopp te.

Paraben är med för det är ett pålitligt och säkert konserveringsmedel. Är man dock allergisk mot det så ska man ersätta den med annat. Dock så måste man själv då ha koll på dosering och eventuella kompatibilitetsproblem som det kan bli med det tilltänkta konserveringsmedlet och andra kemikalier i receptet, samt att pH blir rätt för att det tilltänkta konserveringsmedlet ska fungera.

Använd den så här
Applicera på ren hud och låt verka i 15-20 minuter. Efteråt så tvättar man av masken och har på ansiktsvatten, fuktserum, oljeserum/ansiktsolja/balm, ögoncrème och slutligen fuktcrème.


Green Tea and Clay Mask
40 g grön lera
5 g grönt te extrakt (pulver)

Vattenfasen
21.4 g dest.vatten
20 g glycerol

0.5 g paraben

Oljefasen
10 g tefröolja
0.1 g grönt te vax
2 g tea tree olja
1 g naturligt E-vitamin

Gör så här
Väg upp allt.

Rör ihop leran med te extraktet.

Värm tefröoljan tillsammans med te vaxet i en glasbägare i vattenbad.

När oljeblandningen har svalnat, rör man ihop allt som ska ner i oljefasen.

Rör ihop det ska ner i vattenfasen för sig i en större glasbägare. Denna bägare ska rymma hela satsen med ansiktsmask.

Rör sedan ner leran i vattenfasen med den stora bägaren. Rör om med en liten ballongvisp. Man behöver inte vänta på att leran ska sjunka i vattnet som man kan läsa sig till på vissa ställen. Ska man göra så får man vänta i flera veckor.

Rör sedan ner oljefasen i bägaren med vattenfasen och leran.

Rör om ordentligt.

Häll sedan över i en ren glasburk. Jag fick plats med hela satsen i en 50 ml burk.

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg

2017-10-31

Vit kamfer

Cinnamomum camphora

Innehåll
Den vita fraktionen: mestadels cineol, sedan pinen, terpineol, mentol, tymol och ibland spår av saffrol.

Giftigt!
Det kan vara riktigt giftigt för barn om de andas in oljan. Det räcker med att barnet är i samma rum som en själv om man har smort med det på sig. Då den kan ge kemisk lunginflammation. Får barnet i sig kamfern kan det leda till koma eller i värsta fall döden. Vuxna ska inte heller äta oljan då det är farligt att förtära oavsett ålder. Gravida ska inte smörja in sig med kamferhaltiga preparat.

Användning
Har en frisk doft, påminner lite om eukalyptus och mentol. Färgen på oljan ska vara helt vit.

Oljan utvinns ur veden, rötterna och kvistarna från trädet. Det man får efter det behandlas ytterligare för att få fram de olika fraktionerna.

Det är bara den vita kamfern som används inom hudvården. Det är den lättaste fraktionen. De andra fraktionerna (brun och gul) är inte lämpliga i hudvårdsprodukter då de är giftiga. Den bruna är mellan fraktionen och den gula som är den tyngsta kan ibland slå i blå-grönt. Den giftiga substansen i dessa fraktioner är saffrol, den bruna innehåller hela 80 % saffrol och den gula innehåller 10-20 %. Den vita innehåller bara spår av saffrol och anses säker att använda för vuxna.

Kamfer används i muskelliniment för bland annat reumatism, slag och värk i allmänhet. Sedan har den även effekt på acne, utslag och parasitiska hudinfektioner.

Är bra i förkylningspreparat. Kan användas vid luftvägsproblem då kamfer är slemlösande. Använd då som vaporub (eterisk olja i oljebas) eller i en aromalampa.

Repellerar insekter, används bland annat i malbollar.

Stryker man in linimentet lätt på huden får man en kylande effekt, masserar man mer ordentligt blir det varmt. Utnyttjar man den kylande effekten är kamfer effektivt på blåmärken och svullnader. Kan vara klokt att testa själv först på en frisk del av kroppen, så man vet hur mycket man ska göra så det inte blir varmt när man applicerar. Värmer man dvs ökar blodcirkulationen på exempelvis en ny vrickad fot så gör man skadan värre och det tar längre tid för kroppsdelen att bli frisk.

Kamfer fungerar annars bra att ha som ensam eterisk olja i muskelliniment.

Den eteriska oljan höjer blodtrycket och skall därför undvikas av personer som lider av högt blodtryck.

Är bäst att undvika vid läggdags då lukten kan göra det svårt att somna.

Som vanligt tar jag inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Detta gäller både biverkningar och misslyckade recept. Alla har ett eget ansvar för att de gör rätt. Dubbelkolla gärna med andra källor innan något används, ifall det skulle stå fel här. Vet man av sig att man lider av något så ska man kolla med sin läkare först innan något används.

Som vanligt så gäller det att man använder fräscha råvaror för att undvika utslag och andra tråkigheter som orsakas av gamla (oxiderade) råvaror.

Källor
The Encyclopedia of Essential Oils - Julia Lawless
Aromterapi - eteriska oljor för välbefinnande - Anna Salvesen, Finn Andersen
Aromterapi för alla - Susanne Bilski Ullmark
Shenet, vit kamfer, 2017-10-06

2017-10-24

Ögoncrème med koffein

Idag tänkte jag ta upp hur man gör en egen ögoncrème som gör mer än bara återfuktar och återfettar huden runt ögonen. Det ingår lite olika aktiva ämnen (sk cosmeceuticals) såsom ferulsyra, koffein, kolesterol, A-vitamin (retinol palmitat) och hyaluronsyra.

Denna crème känns inte fet på något sätt. Visserligen har alla sina preferenser hur de vill ha saker och ting. För mig så har jag inte haft några problem med denna ögoncrème, den har gått snabbt in i huden utan att irritera. Huden har bara känts mjuk och återfuktad.

Den återfuktar huden med propanediol, natriumlaktat och hyaluronsyra, det ingår lite koffein i formen av kaffesmör, men det är även extra rent koffein tillsatt för minskad puffighet.

Propanediolet hjälper även aktiva ämnen att penetrera huden bättre så dessa kommer längre ner i huden än vad de annars skulle göra på egenhand. Denna hjälper även till med att lösa ferulsyran som ingår i receptet.

Ferulsyra är med som en kraftfull antioxidant, är bra för de ingående råvarorna och din hy.

Trollhasselhydrolatet är inte så kraftigt sammandragande som vissa vill få det till. Den sammandragande effekten är beroende på vilken kvalitet som man har fått tag på. Det är viktigt att man använder den alkoholfria varianten (hydrolatet). Kan ej ersättas med ett avkok på växten. Använd hydrolatet och inte destillatet som innehåller alkohol. Ska vara antiinflammatorisk och innehåller antioxidanter vilket alltid är trevligt.

Kamomillhydrolatet är lugnande på huden, luktar dock inte så gott utan här gäller det att inte använda för mycket i produkterna.

Kaffesmöret innehåller upp till 1 % koffein, iallafall i det smör som jag har hemma enligt faktabladen som man kan läsa för de ingående råvarorna (tillhandahålls av råvaruleverantören). Det betyder inte att man får en exakt mängd koffein i sin produkt även om man skulle använda smöret rent då det är ett osäkert värde, det kan vara 1 % i smöret men det kan lika gärna vara 0.5 %. Koffeinet ska hjälpa till med att motverka plufsighet och sägs göra fettcellerna som vanligtvis förvarar fett omvandlas till att bränna fett och på så sätt så minskas påsarna förhoppningsvis. Det som jag har hemma innehåller 50-70 % kaffeolja och resten är hydrogenerad vegetabilisk olja. Hur de har lyckats få koffeinet i smöret är en annan fråga då koffein är vattenlösligt.

Men för att vara säker på att jag verkligen har koffein i produkten som har en chans att göra något så tillsätter jag rent koffein. Som finns att köpa rent i utländska gör det själv butiker för hudvårdsprodukter. Det är viktigt att det är kosmetisk kvalitet som man har köpt. Det är viktigt att man inte försöker sig på att mala ner koffeintabletter i sina kreationer, dessa tabletter innehåller andra saker utöver koffein som inte är lämpliga att ha i hudvårdsprodukter.

Squalane är fuktbindande.

Både marulaoljan och tamanuoljan är med för deras antioxidativa egenskaper.

Kolesterolet är bra för torr hy.

A-vitaminet (retinol palmitate) som jag har använt är den mildaste formen av A-vitamin som man kan använda till hudvårdsprodukter. Denna är egentligen helt ofarlig att använda om man är gravid (detta gäller även för alla receptfria retinol-produkter), men för säkerhets skull så ska man inte använda dessa om man är på smällen. Retinol palmitat penetrerar inte huden så bra som andra former av retinol gör. Detta gör den mindre effektiv, men jag upplever att den ändå har en viss effekt på huden så jag inkluderar den i nästan alla mina kreationer.

Hur jag använder produkten
Jag tar en klick stor som en pinjenöt till varje öga, och med ringfingret så går jag runt ögat, men inte på ögonlocket och försiktigt stryker jag ut produkten runt ögonen. Jag börjar under ögat, går mot näsroten, upp och sedan under ögonbrynet, dvs där det är skrynkligt och finns risk för häng (vilket syns extra bra på mig när jag är trött), sedan ner och under ögat igen. Jag gör några sådana varv tills jag känner mig nöjd.

Har man torra ögonlock kan man applicera ögoncrème även där, jag har inte det problemet utan det raka motsatta, dvs superoljiga ögonlock. Jag blir inte puffig av ögoncrèmer, jag har inte det problemet.

Jag har använt ögoncrèmen både morgon och kväll efter serum men innan ansiktscrème. Jag så väldigt nöjd med produkten. För mig så tar den bukt med skrynklet ovanför ögonlocken (där det kan hänga), kan ha med koffeinet att göra. Jag upplever att huden sitter tajtare och därmed ser mindre skrynklig ut. Jag upplever inte att den påverkar min hållbarheten av ögonskuggor som jag använder. Mina ögonlock är väldigt flottiga av naturen och det är inte mycket som lyckas hålla tillbaka min huds naturliga produktion av sminkborttagare. Jag upplever inte att ögoncrèmer har någon speciell negativ påverkan på hållbarheten.

Ordningsföljden för produkterna är denna
Rengöring, exfolierande lotion, fuktlotion, fuktserum, oljeserum/balm, ögoncrème, ansiktscrème och dagtid SPF.

Ögoncrème med koffein
Fettfasen
10 g squalane
5 g kaffesmör
0.5 g kolesterol
0.5 g cetylalkohol
3.5 g VE-fett

Vattenfasen
5 g MF-fett
42.2 g vatten
5 g kamomillhydrolat
5 g trollhasselhydrolat
0.5 g koffein
0.3 g xantangum
0.5 g paraben

Vid 35ºC
5 g kallpressad avokadoolja
1.5 g tamanuolja
3.5 g marulaolja
2 g naturligt E-vitamin
1 g A-vitamin (retinol palmitat)

Ferulsyrablandningen (ska i vid 35ºC)
4 g propanediol
0.5 g ferulsyra
0.5 g hyaluronsyra med låg molekylvikt

Vid 25ºC
0.1 g citronsyra
3.3 g natriumlaktat (60 % lösning)
0.1 g rosmarin antioxidant
0.5 g mjölksyra

Gör så här
Väg upp allt separat.

Värm propanediolet och ferulsyran tillsammans i en liten glasbägare i ett varmt vattenbad tills ferulsyran har löst sig i propanediolet. Ställ bägaren åt sidan. Hyaluronsyran ska senare ner i denna blandning, men inte nu.

Ha i alla ingredienser som ska i oljefasen i en egen värmetålig glasbägare. Gör likadant för vattenfasen, som ska i en egen bägare, men här kan det vara klokt att först tillsätta xantangumet till vätskan innan allt annat och röra ordentligt med en liten ballongvisp så man inte får några klumpar.

Sedan är det bara att värma båda faserna till 75ºC.

Sedan häller man oljefasen ner i vattenfasen, här gäller det att vara noga.

Observera detta!
Häll ner oljefasen i en tunn stril under konstant omrörning ner i vattenfasen.

Fortsätt att vispa i 5 min när bägaren fortfarande står i vattenbadet (man kan ta bort kastrullen från plattan).

Sedan är det bara att ta ur bägaren från vattenbadet men fortsätt att vispa i någon minut till.

Sedan kan man långsamt kyla krämen (kallt vattenbad), fortfarande under kraftig omrörning tills den når en temperatur på 50ºC.

När krämen nått 50ºC kan man ta det lugnare med omrörningen.

Vid 35ºC har man i hyaluronsyran ner i ferulsyreblandningen, rör om så det inte blir några klumpar och sedan har man ner detta i crèmen.

Ha sedan i de ingredienser som ska i vid 25ºC.

Pytsa upp på små burkar eller i en/flera airlesspumpflaska.

Etikettera med vad som är i och datum.

Använd förståndet och gör en patchtest innan ni påbörjar använda något, prova på en liten yta med tunn hud och applicera flera gånger under några dygn för att kontrollera eventuell känslighet. Mina recept är inte anpassade för allergiker, personer med extremt känslig hy eller med diverse tillstånd och/eller sjukdomar. Jag tar inget ansvar för felaktigt använda produkter eller misslyckade produkter.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg

2017-10-20

Pimpstenstvål

Här är ett recept på en skrubbig tvål som det är tänkt att man ska fila bort förhårdnader på fötterna med.

Den kosmetiska stärkelsen i receptet är till för att den pulveriserade pimpstenen ska hålla sig suspenderad i tvålen. Utan stärkelsen så sjunker pimpstenen till botten av tvålen och det vill vi inte.

Angående glycerintvålmassan så kan man välja själv om man vill använda vit eller genomskinlig. Tvålen kommer att bli opak pga råvarorna som tillsätts. Så förvänta er inte att kunna göra en transparent tvål med sprudlande klara färger för det här projektet.

Talloljan är med för dess uppfriskande doft och för dess dödande effekt på mikroorganismer, som svampar och bakterier. Man kan om man vill ta en annan eterisk olja. Var försiktig med tallolja och plast, använd en liten glasbägare för att väga upp oljan i. Använd gärna tvålformar som fixar talloljan, vid osäkerhet prova på ett okänsligt ställe för att se hur materialet uppförs sig tillsammans med talloljan.

Beträffande tvålformen så är det bäst att använda tvålformar som ger individuella tvålar. Man kan inte göra en stor limpa med pimpstenstvål som man sedan ska skära av. Då pimpsten är kraftigt slipande kommer den att förstöra kniven som man skär med.

Receptet nedan ger ungefär en tvål, beroende på hur stor tvålformen är förstås. Tänk på att formen på tvålen ska vara lämplig för att skrubba fötterna med så gör inga små söta hjärtan av den här tvålen.

Om ni har tänkt spara tvålen till ett senare tillfälle så är det bäst att förpacka tvålen väl inplastad i gladpack eller i en tät zipplastpåse. Glycerintvålen drar gärna till sig fukt från luften och den kan bli kladdig. Den kan samtidigt dofta/smaka av sig på andra råvaror. Så förvara den inte in närheten av föda.

Vid användning
Låt gärna tvålen torka mellan användningarna så den håller så länge som möjligt. Se gärna tvålen som en personlig hygienprodukt, dela inte alla typer av hudvårdsprodukter med andra personer. Gäller speciellt om den används direkt mot kroppen som man gör med exempelvis en skrubbtvål. Den är en sak om hela familjen använder samma schampo, balsam och duschtvål som kommer i flaskor/tuber. Fotfilar och andra produkter som gnuggas direkt mot kroppen ska ses som personliga produkter, precis som vi gör med tandborsten.

Pimpstenstvål
100 g glycerintvålmassa
5 g kosmetisk stärkelse
10 g pulveriserad pimpsten
1 g eterisk tallolja
några droppar grön/svart tvålfärg

Gör så här
Lägg tvålformen/-arna på en bricka så allt blir lätt att flytta utan alltför mycket dräll. Använder man mjuka silikonformar så är bricka ett måste.

Väg upp alla råvarorna.

Värm glycerintvålmassan i mikron eller i ett vattenbad så det smälter helt. Detta krävs en viss passning, det kan gå snabbt beroende på mikro.

Tillsätt först den kosmetisk stärkelsen, rör om med en liten ballongvisp, rör sedan ner pimpstenen.

Tillsätt sedan färg (Se till att inte stänka den koncentrerade tvålfärgen på känsliga material. De kan ge fläckar på materialen som kan vara näst intill omöjliga att få bort.) och eterisk olja, rör om ordentligt så ni ser att den eteriska oljan har blandat sig med tvålen.

Häll över i den tilltänkta tvålformen. Spraya med isopropylalkohol så ni får bort eventuella bubblor på ytan.

Låt tvålen svalna helt, det görs snabbast genom att stoppa in i kylen. Men det fungerar även bra att låta tvålen stelna i rumstemperatur.

Sedan är det bara att ta den ur formen när den har stelnat. Har man problem med att få ut tvålen ur formen kan man ställa den i frysen en stund, kanske 30 minuter.

Tvålen är färdig att användas direkt.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg